Pagini

2 feb. 2014

Tu cât de mult o ceri?



Nu mai pot cu poza asta.
Mi-am adus aminte că se poate să-i fi dat un like. Îl retrag, nu gândeam.
Pe poza asta a făcut-o o tipă de 18 ani, c-avea nevoie de un proiect la cursuri și că s-a gândit ea că are prejudecăți legate de alte tipe și că atunci când vedea o tipă cu fustă scurtă se gândea că e o curvă. Și s-a gândit să-și împrăștie prejudecățile în lume, că n-a făcut doar proiectu', a și publicat poza asta care face înconjuru' lumii, vai.

Și am descoperit, din nou, lucruri despre mine pe care nu le știam și care vin de la o tipă care pune etichete pentru toate, deși se cunoaște doar cu prietenele ei.

După lungimea fustelor, rochiilor, tricourilor lungi, de parcă ăsta e criteriul după care să pui eticheta când nu cunoști omul, îndeplinesc următoarele.

Asking for it, aștept, dau semne că vreau, ridic coada, cer, o cer, îți cer.
Provocative, provocatoare, te provoc.
Nu înțeleg cum există o diferență milimetrică între o cer și te provoc. Și cum astea 2 sunt diferite și nu la un loc, ba chiar una e mai sus decât cealaltă.
Nu înțeleg cum o tipă poa' să gândească la modul ăla celebru și frustrant-violul se întâmplă din cauza femeii. Din cauza felului special în care te-ai îmbrăcat și care cere un viol. Dar ți-e prea rușine să cer violul direct, așa că îți iei fustă la nivel de o cer. Minunat.
Nu se întreabă nimeni despre cât de grav e unu' care-a ieșit pe drum să aibă parte de sex forțat. Nu. Mereu e femeia de vină, cu sânii ei, cu picioarele, cu vagin, cu fustă.
Există prostituatele pe care le vezi cu fuste provocatoare, dar pe prostituate le recunoști pe centură, din cap până în picioare. Probabil că există și curve de meserie care se poartă decent fizic și cărora nu le-ai zice că-s curve.

Le-am pus pe amândouă, că, de obicei, distanța aia se face în mers și de la mers.

Cheery, veselă și voioasă. După sau înaintea ridicatului cozii? Plus că am o perioadă în care sunt tristă cu o singură lungime, a pantalonilor.

Flirty, flirtoasă, buza de jos umedă și mușcată, priviri de felină cu cearcăne, mâna prin păr. Cum zei de-amiază ești flirtoasă cu o fustă mai lungă decât aia cu care ești veselă? Și cum flirtez cu fusta, dacă flirtez cu buza, cu replici proaste și cu gesturi tipice flirtului? Cum flirtez cu o lungime, cum flirtează secretarele babe care încă poartă lungimea asta, cum ești jucăușă când porți lungimea asta ca pe uniformă? Cum știe un tip că fusta ta e flirtoasă, când el nici măcar nu vede că te-ai vopsit?

Proper, potrivită. Clar. Puteam să mor și nu știam că port lungimi potrivite. O tipă de 18 ani spune că lungimea potrivită a fustelor e sub genunchi. Tipele alea mișto cu gâturi și picioare lungi sigur arată nemaipomenit în fuste sub genunchi. La fel și tipele alea micuțe și cu picioare scurte, care, dacă și-ar mai lua și-o fustă sub genunchi, ar arăta ca ștrumii umani.
Și când nu porți potrivit sub genunchi, înseamnă c-ai dat-o în curvăsăreală?

Old fashioned, de modă veche, vintage, de pe vremea bunicii.
Prudish. Ceva cu pudic și pudibonderie.
Acu' am și personalități multiple, c-am trecut de la o cer la sunt pudică și de la provocatoare la de modă veche. Dacă stai să te gândești, niște lungimi de fuste spun totul despre tine. Nici n-ar mai trebui să ne cunoaștem. Cui îi pasă că nu-s pudică, nici de modă veche, nici nu mă gândesc când mă îmbrac să te provoc și să-ți cer ceva, că nu cer cu niște fuste scurte sub care n-am decât ce-avem toți.
Mă gândesc mai mult la vai, tu, rochiță albastră de la reduceri ce bine mergi cu dresurile alea și cu tricoul The Doors și cerceii mari.
Și poate că nu te-ai epilat până sus sau ai bube pe picioare și de-aia ți-ai luat fustă lungă, na.

Și poate că nu-ți stă bine doar în scurte sau doar în lungi și ăsta nu e decât un tipar prost.
Plus că, atunci când picioarele tale sunt 3 sferturi din corp, fusta scurtă te face să pari mai dezbrăcată decât pe una cu picioare scurte. La alea scurte n-are ce să mai rămână prea mult de văzut, chiar dacă lungimile sunt tot alea.

Mă gândesc mai mult la cum am voie să mă simt bine în ce vreau să mă îmbrac, fără să atrag toate ghinioanele din cauza asta. Cum ar fi muncitorii ăia  libidinoși care fluieră și comentează mereu. Sau unii din autobuz, de pe drum sau de la geamu' blocului. Sau vreun nebun care crede că îl provoci. Sau vreo tipă frustrată care pune paie pe foc.

pampam.

4 comentarii:

  1. tipa a vrut să atragă atenția asupra acestor prejudecăți, nu să le întărească rolul social. așa au interpretat-o alții

    RăspundețiȘtergere
  2. întâi îți rezolvi tu prejudecățile de le ai, că ea credea lucrurile alea, apoi atragi și atenția. plus că, prezentată în modu' ăsta, poza întărește etichetele

    RăspundețiȘtergere
  3. http://roseaposey.tumblr.com/post/39795409283/judgments tipa se referă la felul cum considera ea că un anumite grup religios vede sexualitatea vestică. în niciun caz poza nu a fost realizată ca să facă fetele care poartă fuste scurte să se simtă prost pentru alegerile lor vestimentare. imaginea e tocmai împotriva conceptului de „slut shaming”

    e vorba de modul cum o abordezi. îndrăznesc să spun că dacă te desprinzi de ideea că tipa e influențată de etichete și te dezprinzi însuși de efectul pe care ele îl au asupra ta, o să o poți privi ca un manifest contra ideilor preconcepute. tipa NU crede lucrurile alea, doar le-a observat și a simțit nevoia să facă ceva în sensul ăsta. uită-te la comentariile de pe flickr și o să vezi că nu promovează nicidecum etichetele. oamenii au prins mesajul corect

    RăspundețiȘtergere
  4. okey, dude, îți place tipa, am înțeles.
    eu nu m-am legat de ea, m-am legat de poză, de lungimi și de modu' în care e prezentată toată chestia. postarea am scris-o după ce-am citit într-un interviu despre cum ea declara că pe tipele în fuste scurte le numea curve și de aici a pornit ea toată asta. da, o fi împotriva etichetelor, dar nu compar comentariile oamenilor care prind mesajul cu mințile închise ale ăstora de aici
    și oricum, deja am trecut de la ideea postării la o tipă pe care nici n-o cunosc

    RăspundețiȘtergere