Pagini

30 ian. 2015

21 de chestii pe care le-am învățat până la 20 de ani

Îs niște clișee profunde, cuvinte din alea de le traduci în engleză, că sună mai bine, și le pui fundal cool și le urci pe tumblr ca să pari mișto. Dar nu strică niciodată.

1. E la fel de important să știi să primești așa cum e să știi să dai.
Nu vorbim de pumni, palme și lovituri sub centură, evident. Și nici nu mă dau pe mine ca exemplu, pentru că la nivelul de constipare care se citește pe fața mea atunci când oamenii sunt buni cu mine fără să le dau ceva înapoi sau fără să le-o cer, n-ați mai primi nici măcar o frunză de vișin. Ideea e de mersi, bă, că te-ai gândit și la mine când primești. Și cu toată plăcerea când dai. Niște eforturi minime. În cazul în care primești ca un constipat, recunoaște-o. Scuze, bă, da așa sunt eu de la natură, însă apreciez. Nu de alta, da' ăia care zâmbesc forțat și exersează bucuria la oglindă sunt constipați la puterea a doua și asta e deja prea mult chiar și pentru o constipată ca mine.

2.  E la fel de important să și fii ceea ce te lauzi sau îți închipui că ești.
Zici că vii la fix, vino la fix. Zici că prăjești cartofii fără să-i arzi, prăjește-i fără să arzi. Zici că poți să faci alți oameni fericiți, fă-i pe bune fericiți. Zici că ești un zeu, fii un zeu. Te crezi Superman, fă ce făcea Superman. Zici că așa și pe dincolo, atunci așa și pe dincolo. Dar nu te căca pe tine, nu vrei să rămâi așa în mințile altora.

3. Fiecare cu capra lui din ograda lui. Șăzi cuminte și vezi-ți de-a ta. Nici nu știi cum moare de singurătate și depresie, pentru că te-ai uitat prea mult la capra altuia. Așa că nu mai fi nesătul, ai o capră și ți-e de-ajuns asta. În cel mai bun caz, salveaz-o de la moarte sau descâlcește-i părul, dacă vecinul și capra lui au nevoie.
Serios acum, ziua în care discuțiile de la bere, masă sau telefon au devenit discuții despre noi, nu răutăcisme despre alții, a fost un început bun.

4. Mereu e loc de mai bine sau de mai rău.
De la un zâmbet pentru mai bine și până la moarte pentru mai rău, mereu e loc. Din experiența proprie, dacă înjuri ploaia, o să înceapă  să ningă. Dacă n-ai bani de factura la întreținere, o să-ți vină și aia de la curent. Dacă ți s-a pus pata pe cel mai mișto om de pe planetă, altul și mai mișto o să oprească la semafor să-ți cânte o chestie ciudată, dar frumoasă. Dacă crezi că nu mai ai ce mânca la ceai, când găsești ultimele 2 linguri de dulceață pe fundu' borcanului, așteaptă până nu mai găsești nicio lingură și nimic pentru ceai. Dacă crezi că viața ta e pustiu, du-te până la gunoi. Tre să fie mereu un copil cu 3 straturi de haine jegoase care mâncă resturile tale. Sigur are și bunică-ta unul la țară căruia îi dă coaja de pe ceaun. O să primești niște cadouri multe de ziua ta. Așteaptă până-ți iei și îmbrățișările, abia alea sunt minunate.

5. Oamenii vin și chiar pleacă.
Vin că-i atragi și pleacă că trebuie sau ca să poți tu înjura zilele alea. E o chestie care ține de timp. Dar, în cazul în care nu-i legi cu sfoară groasă de vreun picior de pat dintr-o camera umedă de sub pământ, cum ai văzut în filmele cu maniaci, (și eu am renunțat la asta, pentru că n-am nici putere, nici camera, nici bani de sfoară) e ok să te obișnuiești cu faptu' că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci e să te bucuri de ei. Atâta să nu te-apuci acu să-i sufoci, că nu te mai bucuri deloc după.

6. Vine o zi când multe rahaturi nu mai contează.
Că ți-a dat cineva pantalonii jos la grădiniță și-au râs ca proștii de ceva ce au și ei. Că te-ai împiedicat la toate intrările și ieșirile principale. Că ai tras de-o ușă pe care scrie împinge. Că primul sărut a fost scârbos, prima zi de liceu a fost jenibilă, prima dată a fost un eșec total, primul semestru de facultă a fost un fiasco, probele rușinoase la oral, când toate cuvintele tale de om deștept sunt în tavan. Un 3 la fizică, c-ai copiat. Poreclele din generală. Ratații ăia de colegi pe care nu-i suportai și care râdeau de tine. Profii care te făceau prost. Nota de la bac. Aproape toate lecțiile și formulele de biologie, chimie, fizică și matematică. Prietena ta care nu împărțea pachetul cu tine. Foștii penibili și dubioși din relații penibile și dubioase care te fac să te simți penibil. SF-urile din capul lor.
Pentru că rahaturile care contează sunt într-o continua schimbare.
Mai mișto decât să-ți dai seama de asta, e să ai rahaturi din ce în ce mai bune. Ca la level-urile de la jocuri, cum lua Mario ciuperci diferite de creștea diferit. Ciuperca aia cea mai mare e idealul tău în viață, cu mențiunea că niciodată nu tre să ajungi din nou la ciuperca cea mai mică.

7. Carpe diem e un termen subiectiv și relativ.
N-o să rămâi mereu în faza în care carpe diem înseamnă să fugi (la propriu) de la ora de mate ca să te duci la ăla acasă, unde există 50 la sută șanse să te găsească maică-sa în bucătăria ei. Sau să porți blugi rupți și să fumezi joint-uri proaste la 14 ani în Vamă. Sau să crezi că viața ta e un Costinești neîntrerupt sau Pulp Fiction sau așa ceva. Sau să crezi că iubirea e în toaleta comună de la club sau cortul cu nisip de la mare. Sau să crezi că ești un anarhist micuț pentru c-ai furat o cola din magazin.
Și dac-o să rămâi în faza asta, atunci e fix problema ta.

8. Aproape totul se întâmplă cu un motiv.
Dubiosul ăla care s-a băgat cu picioarele-n viața ta, a făcut-o pentru că voia să te ajute. Ți-a zis indirect nu mai fi așa de proastă cât să accepți picioarele altui dubios de genul ăsta în viața ta. Țăranul ăla care te-a stropit cu mașina când ploua, a făcut-o ca să-ți zică că lumea e plină de ei și că vezi cum faci și pe unde te bagi ca să-i ocolești mult cât timp trăiești. Prietenii tăi de căcat au fost așa pentru că voiau să-ți arate cum sunt prietenii de căcat pe care nu tre să-i mai ai. Era să te calce unu azi ca să te mai trezească puțin. Nici nu știi cum te ambiționează o chestie de-asta, cine știe ce mai revoluționezi.
Și uneori plouă pentru că tre să te speli sau să-ți speli teneșii.

9. Are balta pește pentru toată lumea, indiferent că peștele e un job, un om sau un cartof.

10. E prea devreme ca să mori.
Pe bune. Sunt niște ani atât de fascinanți încât oamenii care-au trecut peste sunt geloși pe tine și-ar vrea să te ucidă ca să-ți ia locul. Până la ziua-n care plătești facturi din banii de bere, ai tot timpul din lume să-l umpli cu toate lucrurile (și oamenii) care te fascinează pe tine (cartea sau filmul, cafeaua sau ceaiul, băieții, fetele sau ambele, muntele sau marea, berea sau spirtul, sexul sau dragostea, țigara sau trabucul, joint-ul sau timbrul, patul sau restul planetei, dumnezeu sau buddha, viaţă, orice) deci clar, ultimul lucru la care să te gândești e să mori de bunăvoie. Mâncă niște zahăr și calmează-te. Dracul nu e atât de negru.
(trecem peste copiii din Moldova pentru care fascinant e să conduci căruța, dar ceva-mi spune că până și dorințele lor de Crăciun sunt mai pozitive; copiii din Africa, depresivii cronici și restul cazurilor sociale care mă depășesc și mă fac să par arogantă acum, nu-i bai. noi să fim sănătoși)

11. Da, viața e pustiu, dar doar uneori.
Oamenilor le trebuia o scuză pentru înjurături, țigări, băuturi tari, droguri de tot felul, depresii, psihologi, nebunii, acțiuni din impuls, oglinzi sparte, bătăi cu vecinu și alte cele, plozilor le trebuia o scuză pentru a atrage atenția și unicornilor care împrăștie curcubeie le trebuia o pauză de somn. Ai inima frântă la 15, nu-ți ajung hainele, te enervează ai tăi, știu. Dar uite partea mai bună. Restul timpului îți stă la dispoziție ca să cauți alte părți bune pentru care viața nu e pustiu mereu.

12. E bine să te iubești, să te cunoști, să te accepți și să schimbi lucruri la tine până se întâmplă asta. Lucruri nu înseamnă țâțe, buze și lentile de contact, dar fiecare cu concepția lui. Să te iubești nu înseamnă neapărat iubire pentru cei 3 colaci de grăsime ai tăi sau cele 3 oase de schelețel, așa cum nu înseamnă că tre să te urăști pentru asta.
Abia apoi e bine să iubești doar pe cine, doar ce și cât vrei.

13. E o lume prea mare ca să stai s-o mulțumești, asculți sau să te conformezi.
Obosești mai rău ca la primele 20 de abdomene  și 10 ture de teren din viața ta la 40 de grade, într-o fază avansată de sedentarism. Caută-ți lumea mai mică și mai mișto și fă câte abdomene vrei tu în ea.

14. Pentru că oamenii toxici sunt o pierdere continuă de energie și viață și timp. La fel și meditațiile de mate, facultatea și stilul de viață pe care ai tăi ți le bagă pe gât, regulile de societate, criteriile turmelor de oițe. Dac-ai putea să te vezi din exterior, te-ai vedea ca o vopsea care se scurge încet pe pereți.

15. Singurătatea chiar e unul din cele mai frumoase lucruri la un moment dat.

16. Există chestii care merită. Și există mai multe care nu.
Nu merită efortul media anuală de 9 din generală sau liceu, depresiile după pisi de la 16 ani, să te iei de plozi în autobuz în condițiile în care mai ai 2 ani de trăit sau linia perfecta de eyeliner când ai ore de la 7, de exemplu. Dar merită banii răsăritul de la mare, merită timp lucrurile care contează pentru tine sau merită corpul tău multă ciocolată după o zi din aia de filme cu proști.

17. Într-o zi o să-ți aduci aminte. Ar fi ideal.
Mă consolez cu faptul că la un moment dat o să am povești mai mult sau mai puțin frumoase, mai mult sau mai puțin amuzante de zis, dar povești. E o metodă bună să treci peste, să te calmezi și să nu bați pe cineva. În cazul în care o să iei pe cineva la palme, gândește-te c-o să fie o poveste și scurtă, și urâtă de zis. Uite, nici asta nu se merită.

18. Lucrurile simple, spre deosebire de toate dorințele, cadourile și listele infinite pe care ți le faci în cap, sunt acolo mereu.

19. Suntem ceea ce iubim, mâncăm, ascultăm, purtăm, citim, suma tuturor chestiilor pe care le facem. Atragem ceea ce gândim. Suportăm ceea ce credem că merităm. În ordinea asta de idei am trecut prin dubioasă imatură, ratată, boschetară, superficială, țărancă, incultă, rea, proastă și altele, și-am atras colecții de drame și rahaturi complexe și serioase. Sunt dispusă să mă bag la o întrecere oricând. Lucrurile pe care le-am suportat sunt mai jenibile decât bunică-tu când e beat și nu înțelegi ce vorbește, și da, dacă folosiți și voi cuvinte de-astea, o să păreți iluminați.
Alegerile se pot schimba, gândirea se exersează, să zici da sau nu se învață. Știți, profunzisme, dar eu măcar nu iau bani pe cărți motivaționale în care scriu chestii deja evidente.

20. Viața merge mai departe, cu tine sau fără.
Pentru că are și ea momentele ei de scârbă, dar dacă te hotărăști, totuși, să meargă cu, ia-ți o pelerină invizibilă de Superman și fă să fie bine ca să nu fie rău.

21. Timpul nu le rezolvă pe toate,  dar ce se întâmplă în trecut, rămâne în trecut, așa să ne-ajute planetele.

pampam.

10 comentarii:

  1. încă puțin și te avansez la rangul de guru.
    cum a crescut ea, mă! parcă ieri citeam nervii ăia de pe la punctul 6. măi, măi, măi, cum trece timpul! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vezi că tre să-mi iei și căluț, o colecție de șalvari, multă mâncare (pentru burtă, înțelegi) un taj mahal sau așa, floricele și niște turbane fancy.
      până la următorii nervi, te aștept

      Ștergere
    2. eu mă gândeam mai mult la ceva gen dalai lama style. un cerșaf portocaliu se găsește mai ușor. și nervii se exclud din start, că doar ești aproape guru

      Ștergere
    3. n-ai să vezi. îs prea pudică pentru cearșaf

      Ștergere
  2. la naiba, nu am nici cea mai vaga idee cine esti, ceea ce e trist pentru ca dintr-o data vreau sa te cunosc asa cum vreau sa calaresc unicornii aia care scot curcubee pe fund. Imi place ce ai scris, ba chiar m-am si regasit pe acolo (mega cliseu, dar merge daca e adevarat).
    Si stiu ca acum ar trebui sa bag chestii in care sa arat ca chiar am citit fiecare cuvintel, dar va trebui sa ma crezi pe cuvant si apoi, trebuie sa-ti aduc la constiinta ca chiar ai facut un omulet (mai multi) fericit(i) cu cuvintele tale, deci felicitari si la cat mai multe invataturi (pentru ca-s egoista, si vreau sa mai culeg din astea, da, m-ai prins) :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aw, așa declarație n-am mai primit

      dude, nu tre să mă convingi c-ai citit tot. făceam asta la școală și nu era mișto. e ok dac-ai făcut-o și aia e. nu uita să continui să mă citești, lol
      mă bucur că te-am făcut să te simți bine, și asta cu cunoscutul, știi cum e. niciodată să nu spui niciodată.

      mersi. cheers!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. :))wtf, se putea...
      Urs! fii decent sau pun planetele pe tine!

      Ștergere
  4. Uite pe cineva care nu a trăit degeaba primii douăzeci de ani de viață. Ce e mișto e că mai ai până faci vârsta asta rotundă. Enjoy, Geo! ... Și da, uneori singurătatea poate fi un lucru frumos. Dar ... nu pentru mult timp!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai am o grămadă, da m-am apucat de pe-acu cu de-astea. nu e simplu să ajungi ilumant, cere timp

      Ștergere